Database
Een grote verzameling van digitale gegevens. Door een zoekopdracht te geven, kun je alleen die informatie ophalen die je nodig hebt. Bij een grote database wordt vaak een aparte computer gebruikt, die alleen als server fungeert. Voorbeelden van een database: Access (thuis of kantoor), SQL-Server, mySQL, Oracle.

Densiteit
De mate van zwarting of dekking van het drukwerk. Deze dekking wordt gemeten aan de hand van een speciaal apparaat; de densitometer.

Digitaal drukwerk
Druktechniek waarbij digitale bestanden rechtstreeks naar de pers worden gestuurd en afgedrukt. Er hoeven geen drukvormen gemaakt te worden, zoals bij offset. Digitaal drukwerk is vooral geschikt voor kleinere oplagen, snelle deadlines en publicaties die persoonsgebonden zijn.

Domeinnaam
De naam die hoort bij een website. Dit wordt gebruikt om te verwijzen naar ‘IP-adressen’. Zonder ‘DNS’ zouden we in plaats van ‘www.voorbeeld.nl’ het adres ‘192.000.0.000’ moeten invoeren om naar de gewenste site te navigeren.

Downloaden 
Een bestand vanaf de server naar een computer kopiëren. Het tegenovergestelde van uploaden.

DPI
Dots Per Inch. Het aantal beeldpunten per inch. Het aantal DPI’s word ook wel de resolutie genoemd. Hoe meer dots per inch, hoe gedetailleerder en scherper de afbeelding. Voor drukwerk heb je minimaal een resolutie van 300 dpi nodig. Bij een website is een resolutie van 72 dpi al voldoende. Daarom kun je nooit een afbeelding van internet halen en gebruiken voor drukwerk.

DTP
Desktoppublishing. Het bewerken en opmaken van bestanden die gepubliceerd moeten worden. Dit gebeurt met behulp van een computer.

Duotoon
Afbeelding die uit twee kleuren bestaat.

Duplex
Drukwerk dat uit twee kleuren bestaat.

Plaats een reactie