Fablab
Afkorting van het Engelse fabrication laboratory. Een Fablab is een coöperatieve werkplaats waar uitvinders en ontwerpers gebruik kunnen maken van een collectieve infrastructuur. Denk daarbij aan computers, 3D-printers, lasersnijders en frezen.

Facebook
Een vorm van sociale media; een digitaal fotoboek. Je maakt een profiel aan waarop je foto’s en berichten plaatst. Het doel van Facebook is het onderhouden van sociale contacten met vrienden en familie.

Font
Een lettertype.

Formaat
De afmeting van een vel, brochure, boek e.d. Bij een staand formaat loopt de rug van het boek evenwijdig met de lange zijde van de pagina. Bij een liggend of oblong formaat loopt de rug evenwijdig met de korte zijde van de pagina.

Format
Een computerterm voor de structuur van een bestand. Een bestand kan bewaard worden als EPS, TIFF, JPG, PSD etc. Dit zijn allemaal verschillende formats.

Formatteren
Het gereedmaken van een schijf voor gebruik. Het is een snelle methode om een schijf volledig te wissen en klaar te maken voor gebruik.

FTP 
File Transfer Protocol. Hiermee kun je snel grote bestanden met elkaar uitwisselen. Dat gebeurt via een Server. De ene gebruiker zet ze erop, de ander haalt ze eraf.

Fullcolour
Vierkleurendruk, wordt ook wel CMYK genoemd. Met CMYK worden de vier kleuren cyaan (C), magenta (M), geel (Y) en zwart (K) bedoeld. Dit systeem wordt vooral gebruikt bij drukinkten. Door deze vier kleuren te mengen, krijg je een groot palet aan kleuren. Als cyaan en geel gemengd worden, krijg je groen. Cyaan en magenta wordt blauw. Magenta en geel wordt rood.

Plaats een reactie