Schreef
Het dwarsstreepje aan het einde van een letter. De naam komt uit de tijd dat letters uit steen gehouwen werden. De schreef was noodzakelijk om de onder- en bovenkant van een letter recht te krijgen. Een schreef wordt ook wel serif genoemd.

Schreefloos
Een lettertype zonder dwarsstreepje. Schreefloos wordt ook wel sans serif genoemd. Op websites wordt vooral gebruik gemaakt van schreefloze letters. Schreven geven een storend beeld op het scherm, vooral bij een klein corps.

Secundaire kleuren  
Alle kleuren die ontstaan door menging van twee primaire kleuren in gelijke hoeveelheden. Dat zijn zuiver paars (rood en blauw), zuiver oranje (rood en geel) en zuiver groen (blauw en geel).

Server    
Een computer met een hoge capaciteit en snelheid. Meerdere gebruikers kunnen hier tegelijk informatie krijgen of informatie opslaan. Een voorbeeld is een webserver waar websites opgeslagen worden.

Slitten
Het aanbrengen van een spleet in papier.

Smartphone
Een mobiele telefoon met uitgebreide computermogelijkheden. Naast mobiel internetten, muziek luisteren en filmpjes kijken, kun je ook verbinding maken met bedrijfsnetwerken.

SMTP  
Simple Mail Transfer Protocol. Een manier om e-mail te versturen via een e-mail programma als outlook express.

Software
Benaming voor computerprogramma’s.

Sociale media
Engelse term is Social media. Verzamelnaam voor alle websites waarbij de gebruikers zelf voor de inhoud zorgen. Bekende voorbeelden zijn Facebook, LinkedIn, Twitter, YouTube en Pinterest.

Spanjool
Een vlekje in het drukwerk als gevolg van stof of vuil op de drukvorm. Ook wel Spanjaard genoemd.

Staart
De onderkastletters g, j, p, q, ij en y hebben een staart. Een naar onder uitstekend gedeelte onder de x-hoogte.

Stansen
Het aanbrengen van onregelmatige gaten of vormen in papier. Hiervoor wordt een speciaal stansmes gemaakt.

Steunkleur
Een extra kleur in drukwerk dat verder in één kleur is uitgevoerd. De steunkleur heeft als functie een bepaald onderdeel te laten opvallen.

Stok
De onderkasletters b, d, f, h, k, l en t hebben een stok. Een naar boven uitstekend gedeelte boven de x-hoogte. De stok van de t steekt bij de meeste lettertypes het minst ver uit.

Plaats een reactie